- شنبه 8 ارديبهشت 1403

 
 
 
 
 
حقوق بشر
پناهندگی / اقامت
مهاجرت/انتگراسیون
جامعه/روحی-اجتماعی
مصاحبه / گفتگو
دیدگاه ها
ترجمه
پایان نامه
در دیگر رسانه ها
فیلم و صدا
درباره من
درباره سایت
Asyl / Aufenthalt
Menschenrechte
Über
 
 
تقسیم و انتخاب محل زندگی پناهجویان در آلمان چاپ ارسال به دوست
22 آذر 1390


پذیرش پناهجویان در آلمان و تقسیم آنها در ایالت های مختلف، موضوعی است که دولت فدرال آلمان در قبال آن مسئولیت داشته که اجرای آن به عهده اداره فدرال امور مهاجرت و پناهندگی می باشد که مراکز متعددی در ایالت های مختلف دارد. یک قانون سراسری نیز جزئیات مراحل پناهندگی را تعریف و مشخص کرده است. بر اساس ماده 44 قانون آئین دادرسی پناهندگی (Asylverfahrensgesetz) به هر یک از ایالت های شانزده گانه آلمان به میزان جمعیت هر ایالت و به ترتیب زیر سهمیه مشخصی از پناهجویان اختصاص داده شده است.

بیشترین سهم مربوط به ایالت نوردراین وستفالن می باشد که پرجمعیت ترین ایالت آلمان می باشد.

میزان توزیع سهمیه پناهجویان در بین ایالت های آلمان به ترتیب حروف الفبا

Baden-Württemberg   12,2
Bayern   14,0
Berlin    2,2
Brandenburg    3,5
Bremen    1,0
Hamburg    2,6
Hessen    7,4
Mecklenburg-Vorpommern    2,7
Niedersachsen    9,3
Nordrhein-Westfalen  22,4
Rheinland-Pfalz    4,7
Saarland    1,4
Sachsen    6,5
Sachsen-Anhalt    4,0
Schleswig-Holstein    2,8
Thüringen    3,3

اما برخی پناهجویان مایلند که از همان آغاز ورود به آلمان و پس از معرفی خود به اداره مهاجرت و پناهندگی، در نزدیک افراد فامیل و یا آشنایان خود بمانند و زندگی کنند. اما این امر به سادگی ممکن نیست.

معرفی و ثبت پناهندگی و تعیین محل زندگی

پناهجوی تازه وارد به آلمان برای ثبت درخواست پناهندگی، باید خود را به اداره امور مهاجرت و پناهندگی معرفی کند. در این اداره پس از پر کردن فرم ثبت نام و گرفتن اثر انگشت و عکس، پناهجو  براساس یک سیستم کامپیوتری، متقاضی را به هر کجا که کامپیوتر در آن لحظه جای خالی داشته باشد تقسیم خواهد کرد.
پس از ثبت پذیرش، پناهجو به یک هایم(خوابگاه) مخصوص پناهجویان فرستاده می شود. در ایالت های مختلف وضعیت های متفاوتی وجود دارد، اما معمولا مدت زندگی در این هایم ها نباید بیش از سه ماه بشود. در این مدت معمولا با پناهجو مصاحبه ی پناهندگی انجام شده و پس از آن به یک هایم دائم تقسیم می شود. مطابق ماده 2 قانون خدمات اجتماعی ویژه پناهجویان(Asylbewerberleistungsgesetz)، پناهجوی تازه وارد 48 ماه زیر پوشش این قانون می ماند و از جمله در این مدت موظف است که در هایم پناهندگی زندگی کند. اگر در این فاصله جواب پناهندگی او بر اساس ماده 16آ  قانون اساسی و یا بر اساس بند یک ماده 60 قانون اقامت مثبت باشد، پس از دریافت پاس پناهندگی، پناهنده  از زیر پوشش قانون تامین اجتماعی ویژه پناهجویان خارج شده و می تواند شهر محل زندگی اش را خودش انتخاب کرده و بر اساس شرایطی که اداره کار شهر محل زندگی اش برای او تعیین می کند برای خود خانه اجاره کند. 

در چه شرایطی پناهجو می تواند پس از معرفی خود برای پناهندگی، محل زندگی اش را خود انتخاب کند؟

در موارد زیر به خواست متقاضی پناهندگی برای انتخاب محل زندگی ترتیب اثر داده می شود:
الف) اگر همسر فردی قبل از خودش به آلمان آمده باشد: پناهجوی تازه وارد می تواند خواستار آن باشد که به نزد همسرش تقسیم شود. در این حالت موافقت همسر برای انتقال نزد او ضروری است. باید همسر او در اداره مهاجرت و پناهندگی حاضر باشد و با دادن آدرس محل زندگی موافقت خودش را برای انتقال همسر تازه رسیده اعلام کند. در برخی موارد ممکن است سند ازدواج هم خواسته شود.
ب) اگر کودک زیر هجده ساله فردی قبل از خودش به آلمان آمده باشد: پناهجوی تازه وارد می تواند خواستار آن باشد که به نزد کودکش تقسیم شود. در این حالت موافقت آن کودک شرط می باشد. و در برخی موارد اثبات رابطه پدر یا مادری با آن کودک ضروری می باشد. 
پ) مورد خاص پزشکی: در صورتی که پناهجوی تازه وارد به دلیل جسمی یا روحی از یک بیماری رنج می برد و نیاز به سرپرستی یا مراقبت یا همراهی افراد فامیل یا آشنای خود داشته باشد. این موضوع باید توسط یک پزشک متخصص کتبا تائید شده و در آن باید کاملا واضح به ضرورت در کنار بودن هم اشاره شود.
حالت دیگر در همین دسته بندی یک وضعیت کاملا بر عکس است، بدین معنی که پناهجوی تازه وارد خود سالم است، اما یکی از افراد فامیل یا بستگانش به سرپرستی و مراقبت او نیاز دارد. این حالت نیز باید توسط دکتر متخصص کتبا تائید شود. از آنجا که معمولا پناهجوی تازه وارد به زبان آلمانی آشنا نبوده و قوانین آلمان را نمی داند، موافقت با چنین مواردی برای ایرانیان پناهجو به ندرت امکان پذیر است.
س) قبول مسولیت مالی: در صورتی که یکی از بستگان پناهجوی تازه وارد، یا شخص ثالثی، حاضر باشد و کتبا تعهد دهد که حاضر است تمام هزینه های پناهجوی تازه وارد، شامل خرج ماهیانه، مسکن و هرینه های درمانی را بپذیرد، در این حالت پناهجوی تازه وارد می تواند به نزد فامیل یا آشنای خود برود. شرط لازم در این حالت این می باشد که فردی که آماده است که هرینه ها را بپذیرد، باید بر اساس مدارک نشان دهد که میزان درآمد ماهیانه و مخارج او در حدی هست که میتواند هزینه های فرد جدید را نیز کاملا تامین کند.

مراکز اداره امور مهاجرت و پناهندگی در ایالت های آلمان

در برخی از ایالت ها چندین مرکز وابسته به اداره مهاجرت و پناهندگی در شهر های مختلف وجود دارد. در برخی از شهر ها محل ثبت نام و پذیرش با آدرس اداره مرکزی که در این لیست آورده شده متفاوت بوده و ساختمان آن ممکن است در جای دیگری قرار داشته باشد:
لیست و آدرس مراکز اداره امور مهاجرت و پناهندگی 
 

از مراکز مشاوره غیر دولتی برای پناهجویان و پناهندگان کمک بگیرید

در آلمان مراکز مشاوره غیر دولتی بسیاری برای پناهجویان و پناهندگان وجود دارد. معمولا
این مراکز به طور رایگان خدمات ارائه داده و اطلاعات افراد را کاملا محرمانه تلقی کرده و مجاز به دادن اطلاعات به فرد یا اداره دیگری نمی باشند. در بسیاری از این مراکز کارمندانی هستند که به زبان های مختلف صحبت می کنند و اگر همکار ایرانی نداشته باشند، شاید بتوانند فردی را برای ترجمه پیدا کنند. مراکر مشاوره در آلمان در اساس به سه دسته تقسیم می شوند: سراسری(Bundesweit) ، ایالتی(Landeswit) ، محلی(Komunal).

از آنجا که آلمان یک کشور فدرال است، هم در امور دولتی و هم در امور غیر دولتی اساس و ساختار کار "غیر متمرکز" می باشد. این بدان معنی است که بسته به موضوعی که پناهجویان و پناهندگان با آن روبرو  هستند باید ببینند که ماهیت آن چه بوده و در حیطه کدام تقسیم بندی یا قانون قابل پیگیری می باشد. و از آنجا که پناهجوی تازه وارد هنوز امکان تشخیص این مسئله را ندارد، می تواند برای حل مشکل خود به مرکز مشاوره امور پناهجویان و پناهندگان (Beratungsstelle für Flüchtlinge) مراجعه کند. درست آن است که نزدیکترین مرکز مشاوره در شهر یا منطقه زندگی خود را انتخاب کنید. برخی از مرکز مشاوره ها میتوانند همه موارد را به عهده بگیرند، اما برخی تنها اموری که در محدوده جغرافیائی مشخص یا در چهارچوب قانون مشخصی باشد را می پذیرند و  اگر موضوعی در حیطه تخصص و صلاحیتشان نباشد آنرا به یک مرکز مشاوره دیگر  و یا یک وکیل ارجاع می دهند. پیدا کردن آدرس این مراکز در شهرهای بزرگ آسان است. معمولا این مراکز در شهر های بزرگ شناخته شده بوده و به سرعت می توان آنها را پیدا کرد. برخی مراکز مشاوره در شهرهای بزرگ همکار و مشاور ایرانی دارند و در صورت نداشتن همکار ایرانی می توانند در صورت لزوم از مترجم کمک بگیرند.

اگر در جائی زندگی می کنید که مرکز مشاوره برای پناهجویان و پناهندگان ندارد، برای پیدا کردن نزدیکترین مرکز مشاوره به خود می توانید از شورای پناهجویان هر ایالت کمک بگیرید.
در هر ایالت یک شورا بنام شورای پناهجویان(Flüchtlingsrat) وجود دارد که از طریق سایت اینترنتی آن و یا با تماس تلفنی با آنجا می توان آدرس مراکز مشاوره مختلف در شهر های آن ایالت را بدست آورد.

لیست و آدرس شورای پناهجویان در ایالت های آلمان

لیست و آدرس مراکز مشاوره در امور پناهجویان و پناهندگان در ایالت نوردراین وستفالن

حنیف حیدرنژاد، مددکار اجتماعی و مشاور در امور پناهندگی و مهاجرین
13.12.2011



مطالب مرتبط

مراحل درخواست پناهندگی در آلمان؛ پناهندگی به چه کسی تعلق می گیرد؟

نگاهی به وضعیت سکونتی پناهجویان در آلمان در هایم(کمپ) های پناهندگی

گزارش تصویری از یکی از هایم(کمپ) های پناهندگی در آلمان/ کاوه رستم خانی



پرسشهای سایت اینترنتی انتگراسیون ایرانیان ساکن آلمان

از هاینس دروكس، مددكار و مشاور اجتماعی از مرکز مشاوره " دیاکونی هوخ زاوا لاند- در شهر زووست" پیرامون نهادهای دولتی و مستقل مساعدت اجتماعی

ترجمه از ناصر ایرانپور تاریخ: 01.03.2005

الف) چه وظایفی را نهادهای دولتی و آزاد(غیر دولتی) عـرضـه‌كـنـنـده مساعدتهای اجتماعی برعهده دارند؟ مبانی حقوقی آنها كدامها هستند؟
مبانی متعدد قانونی برای انجام وظایف اجتماعی عمومی وجود دارند. در آلمان اساساً امر [تأمین] اجتماعی وظیفه دولت می‌باشد. این وظایف اما بر دو گونه‌اند: وظایف اجباری كه دولت مكلف به انجام آنها است (چون رسیدگی به امور كودكان، حمایت از نوجوانان و از این قبیل) و خدمات داوطلبانه (چون مشاوره خارجیان، مشاوره بیكاران و دریافت‌كنندگان مساعدتهای اجتماعی) كه ارائه آنها به این امر بستگی دارد كه آیا نهادهای مربوطه بودجه لازم را برای این مهم دریافت می‌كنند یا نه. دولت غالب این وظایف را بر عهده نهادهای غیردولتی رفاهی (خیریه) گذاشته است (برای نمونه بر طبق بند 10 قانون كمك اجتماعی فدرال، جلد 1 بند 8) و اینها نیز این خدمات را با هزینه دولت و نمایندگی از طرف آن عرضه می‌كنند. علاوه بر این، این نهادها خدماتی عرضه می‌كنند كه برای آنها هیچ بودجه دولتی درنظر گرفته نشده‌اند. در چنین حالتی باید وجوه لازم از طرق دیگری تهیه شوند، مثلاً از طریق اختصاص منبع مالی لازم از طرف خود این نهاد، از طریق دراختیارگذاشتن مبالغ ضرور از طرف بنیادهای رفاهی و خیریه و یا از طریق جمع‌آوری كمكهای مالی.
 
در این راستا واژه «داخ‌ فرباند» به چه معنی است و چه تعدادی تا از آن در آلمان وجود دارد؟
«Dachverband»، اگر بخواهیم آن را ساده تعریف كنیم، به مفهوم «اتحادیه»، «فدراسیون» یا «انجمن سراسری» می‌باشد كه نمایندگی‌ نهادهای خدمات اجتماعی فوق‌الذكر در سطح فدرال را برعهده دارد. در آلمان در سطح فدرال و سراسری اتحادیه های نهادهای خدمات اجتماعی زیر وجود دارد:
. AWO - Arbeiterwohlfahrt انجمن رفاه کارگران با جهت گیری سندیکایی و سوسیال دمکرات
. Diakonisches Werk اتحادیه سراسری انجمنهای خیریه متعلق به كلیسای پروتستان
. Caritas اتحادیه سراسری انجمنهای خیریه متعلق به كلیسای كاتولیك
. DPWV اتحایه سراسری انجمنهای بهزیستی‌ای كه در اتحادیه‌های دیگر جایی نمی‌گیرند
. اتحادیه سراسری انجمنهای خیریه یهودیان
. صلیب سرخ آلمان

این اتحادیه‌های فدرال كدام بخش از خدمات اجتماعی را می‌پوشانند؟ از چه طریقی تأمین مالی می‌شوند؟
ارگانهای نامبرده خدمات متعددی را ارائه می‌دهند، برای نمونه در زمینه كمك به سالمندان، كمك به معلولین، عرضه كمك و مشاوره به مهاجرین آلمانی‌تبار دوران مأخر [آمده از اروپای شرقی]، به بیكاران و دریافت‌كنندگان مساعدتهای اجتماعی، رسیدگی به شهروندان خارجی‌تبار مقیم آلمان، مشاوره در امور تربیتی، آسایشگاهها و استراحتگاهها، رسیدگی به معتادین و غیره. آنها خود را از راههای مختلفی تأمین مالی می‌كنند، برای مثال از منابع دولتی، كارمزدهای خدمات ارائه شده، منابع مالیات كلیسایی، حق عضویت، كمكهای مالی، وجوهی كه از جرایم نقدی (رانندگی، ...) در دسترس آنها قرار می‌گیرد و غیره.   

ب ) در مورد مراکز مشاوره برای پناهجویان و مهاجرین
آیا عموماً «مشاوره  اجتماعی» افراد نیز از وظایف نهادهای دولتی و آزاد ارائه كننده خدمات اجتماعی می‌باشد؟
آری، همانطور كه فوقاً نیز اشاره رفت، «مشاوره اجتماعی» [یعنی مشاوره در مورد اینكه چه حقوق و امكانات قانونی جهت دسترسی به خدمات اجتماعی وجود دارد] نیز در حالت كلی جزو وظایف نهادهای عرضه‌كننده خدمات اجتماعی می‌باشد. این امر از یك طرف در قانونهای نامبرده (قانون كمكهای اجتماعی فدرال، جلد 1 و 8) مقرر گردیده است و از طرفی دیگر از رسالت و وظایفی كه ارگانهای رفاهی و خیریه نامبرده برای خود قائل شده‌اند نیز استنتاج می‌شود.
بر طبق چه موازین قانونی مشاوره خارجیان و یا مهاجرین و پناهندگان انجام می‌گیرد؟
كار در زمینه امور خارجیان و مهاجرین برای نمونه از طریق وزارت كشور فدرال آلمان تاًمین مالی می‌شود. در قانون جدیدِ مهاجرت دست‌كم مشاوره و رسیدگی به امور مهاجرین جدید قانوناً به ثبت رسیده است. البته طبق این قانون حق قانونی قابل دعوی تنها برای شركت در كلاسهای زبان و انتگراسیون وجود دارد. مشاوره پناهندگان برای مثال در قانون ایالت نوردراین‌وستفالن پذیرش پناهندگان درج و مقرر گردیده است. دولت ایالتی نیمه هزینه‌هایی را كه در این راستا بوجود می‌آیند بر عهده می‌گیرد. این حمایت مالی البته داوطلبانه انجام می‌گیرد. این به این معنی است كه ارگانهای مشاوره عملاً هر سال باید نگران استمرار این حمایت مالی باشند.
چه تفاوتی بین مشاوره در زمینه‌های نامبرده و "مشاوره حقوقی" وجود دارد؟
ارگانهای مشاوره بر طبق «قانون مشاوره حقوقی» مجاز نیستند كه وظایف وكلا را برعهده بگیرند. اساساً این نهادها تنها نقش میانجی بین افراد مراجعه‌كننده از طرفی و ادارات دولتی و وكلا را از طرفی دیگر بر عهده دارند.

 
 
 

hanifhidarnejad@yahoo.de | استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع است | Copyright©www.hanifhidarnejad.com 2005-2024