- پنجشنبه 13 ارديبهشت 1403

 
 
 
 
 
حقوق بشر
پناهندگی / اقامت
مهاجرت/انتگراسیون
جامعه/روحی-اجتماعی
مصاحبه / گفتگو
دیدگاه ها
ترجمه
پایان نامه
در دیگر رسانه ها
فیلم و صدا
درباره من
درباره سایت
Asyl / Aufenthalt
Menschenrechte
Über
 
 
چاپ ارسال به دوست
20 تير 1387
نگاهی به گزارش سال 2007 بخش مددکاری اجتماعی و مرکز مشاوره در امور پناهجویان
 در شهر بوخوم آلمان

شرایط غیر انسانی زندگی پناهجویان در آلمان منجر به فعال شدن مجدد شوک و ضربه های روحی آنان میگردد



 11.07.2008- سایت انتگراسیون- حنیف حیدر نژاد، مددکار اجتماعی و مشاور در امور پناهندگی و مهاجرین
بخش مددکاری انجمن یارهای پزشکی برای پناهجویان در شهر بخوم آلمان هر ساله گزارش فعا لیتهای خود را منتشر میکند که در سایت این انجمن قابل دسترس میباشد. این گزارش در برگیرنده آمار تعداد مراجعین، جنسیت، ملیت و سن آنان میباشد. همچنین تعداد ارتباطات برقرار شده به تفکیک موضوعاتی که در مشاوره به آن پرداخته شده نیز در این گزارش موجود است.

بخش مددکاری یکی از چهار بخش ِ انجمن یارهای پزشکی برای پناهجویان بوخوم میباشد. این بخش بر اساس نظریه "همه جانبه نگری" کار میکند. بر این اساس مسائل روحی- اجتماعی در ارتباط و در پیوند با شرایطی که فرد در آن قرار دارد باید مورد توجه قرار بگیرد. بر پایه این نظریه برای حل مشکلات انسانی عوامل و زمینه هائی که آن مشکلات را ایجاد کرده یا آنرا تشدید میکنند باید تغییر داده شوند تا فرد بتواند مستقل از آنها در جهت بکار گیری و رشد استعدادهای انسانی خود تلاش کند.

در مورد پناهجویان این دیدگاه معتقد است نداشتن اجازه اقامت و چشم انداز روشنی در این مورد، نداشتن اجازه کار، شرایط نا مناسب سکونت، نداشتن اجازه آزاد رفت و آمد و انتخاب محل زندگی، نداشتن اجازه و شانس برابر برای تحصیل و آموزش و بلاخره نداشتن امکانات درمانی برابر برای خارجیان و پناهجویان، زمینه ساز بسیاری مشکلات فردی، خانوادگی و روحی- اجتماعی برای آنان است.

بخش مددکاری این انجمن بطور خاص به امور اقامتی و پناهندگی  پناهجویان و پناهندگان می پردازد و آنها را در یافتن راهی برای زندگی بهتر در کشور جدید و تعیین اهدافی منطبق با واقعیت موجود حمایت میکند.    
  

در سال 2007 مراجعین به این بخش را افرادی از 27 کشور زیر تشکیل میدهند: ایران، افغانستان، ارمنستان، اکوادور، اریتره، بوسنی هرزه گوئین، برزیل، پاکستان، توگو، ترکیه، چین، فدراسیون روسیه، سری لانکا، سوریه، ساحل عاج، عراق، غنا، کنیا، (کوزوو)، گرجستان، گینه، لبنان، نیجر، نجریه، صربستان، روسیه سفید، یمن.

از آنجا که ایرانیان با 79.4%  (193 نفر شامل 100 زن و  93 مرد)  بیشترین تعداد مراجعین را تشکیل میدهند، مطالعه این گزارش زمینه مناسبی برای آشنائی و شناخت مشکلات ایرانیان پناهجو را نیز فراهم میسازد.

از آنجائیکه ترجمه کامل این گزارش بدلیل نداشتن وقت امکان پذیر نیست، تنها به ترجمه اطلاعیه مطبوعاتی ای که در این مورد صادر شده است، اکتفا میگردد.

***

به
مناسبت و همزمان با 20 ژوئن، روز جهانی پناهندگان، بخش مددکاری اجتماعی انجمن یارهای پزشکی برای پناهجویان شهر بخوم در آلمان گزارش سالیانه (2007) خود را منتشر نمود. در سال 2007 در مجموع 243 نفر از 27 کشور مختلف از مشاوره های این بخش بهرمند شدند. اکثر مراجعین  بیش از شش سال است که در آلمان زندگی میکنند که بیشتر آنها با خانواده میباشند. 36.4% از مراجعین در سال 2007 از شوک و ضربه های روحی رنج برده  و یا  با مسائل و مشکلات روحی-  اجتماعی بطور جدی درگیر میباشند.

در سال 2007 تعلق نگرفتن اجازه اقامت و ادامه زندگی بدون چشم انداز و بی خبری نسبت به آینده اقامتی، برای بسیاری از مراجعین ما، آنهم با وجود سالها زندگی در آلمان، بویژه برای آندسته که بچه هایشان در اینجا بزرگ شده یا بعضا در اینجا بدنیا آمده اند، بدترین خبر بود. علاوه بر آن، برخی دیگر از موارد منفی و فشار و ناراحتی هائی که در این سال پناهجویان با آن درگیر بوده اند را میتوان این چنین بر شمرد:
 
-  فشار و ترور روحی از سوی اداره خارجیان برای امضاء فرم بازگشت داوطلبانه! که اغلب با رفتارهائی بی ملاحظه و گاها بسیار نامحترمانه از سوی برخی کارمندان همراه میباشد.
-  احساس بی پناهی و معلق بودن و احساس ِ نداشتن پیوند و ارتباط با جائی و کسی در این کشور
-  زندگی توأم با ترس مداوم از اخراج
-  فشار و کمبودهای مالی
-  شرایط بد زندگی در کمپ و
هایم های پناهندگی
-  نداشتن شانس برای گرفتن اجازه کار یا پیدا کردن کار یا دوره آموزشی
-  دسترسی بسیار محدود به امکانات درمانی و پزشکی

مواردی که فوقا به آن اشاره شد بسیاری از پناهجویان و از جمله مراجعین به این مرکز را ناراحت، غمزده و ناامید ساخته و موجب بازگشت و احیاء مجدد شوک و ضرب های روحی بسیاری از این پناهجویان میگردد.

سیاست واقعی حاکم در امور پناهندگی و محدودیتهای بسیار زیاد ایجاد شده در مراحل پناهندگی، بویژه برای  پناهجویان قدیمی دارنده دولدونگ، نوعی احساس عجز و ناتوانی (در حل ریشه ای مشکلات) را به ما و و  پناهجویان منتقل میکند. با این حال در چنین شرایطی، با تمام توان کوشش میکنیم حد اقل در حد " تک مورد " راه خروجی حتی برای یک انسان هم که شده پیدا یا ایجاد کنیم. کاری سخت که البته نتایج مثبتی را هم بدنبال داشته است. نتیجه ای که از باورعمیق ما به حقوق بشر و حرمت و ارزش انسان ناشی شده و بر آمده از آرزوی عمیق ما برای ایجاد جهانی عادلانه تر برای همه انسانها میباشد.
 

برخی نمودراهای آماری به فارسی
اطلاعیه مطبوعاتی به زبان آلمانی
مشروح گزارش سالیانه به آلمانی

***

آشنائی با انجمن "یاری های پزشکی به پناهجویان در شهر بوخوم آلمان

انجمن "یاری های پزشکی به پناهجویان = Medizinischen Flüchtlingshilfe "، یک انجمن حقوق بشری مستقل غیر دولتی، غیر حزبی و غیر مذهبی می باشد که در سال 1997 در شهر بوخوم آلمان تأسیس شده است. درسال 1993 با تغییر در قانون اساسی و اضافه شدن ماده 16 -آ ، شرایط پذیرش پناهندگی در آلمان سختر شد. چند سال بعد، در سال 1997 نیز با تغییرات دیگری در قانون تأمین خدمات اجتماعی، امکانات دولتی که به  پناهجویان تعلق می گرفت به شدت کاهش پیدا کرده و بسیارمحدود شد.

تا سال 1993  پناهجویان جدید و آنان که پرونده شان در دست رسیدگی بود، از خدمات یکسان تأمین اجتماعی  (سوسیال هیلفه = Sozialhilfe )، همچون دیگر شهروندان آلمانی برخوردار بودند. در این سال برای این گروه از خارجیان، قانون جدیدی به اجراء گذاشته شد: ( آزول بوربا لایستونگ گزتس = Asylbewerberleistungsgesetz ) این قانون، خدمات اجتماعی برای پناهجویان را 30% نسبت به قانون معمول کاهش داد. علاوه بر آن به شهرداریها این اختیار داده شد تا به پناهجویان تحت پوشش این قانون، پول و یا به "صلاح دید و تشخیص خود"، کوپن تحویل داده شود.
همچنین از زمان تصویب این قانون، مواد غذائی می تواند در هر شهر و "کمون" ( Kommun= شهرداری بخش، ناحیه) بسته به تصمیم خود آن شهرداری، به صورت جیره خشک، غذای از پیش آماده بسته بندی شده و یا کوپن غذا توزیع گردد. در شهرهای محدودی نیز به پناهجویان، پول نقد تحویل داده می شود.
در ادامه همان سیاستها، کمکهای پزشکی نیز بصورت جدی کاهش پیدا کرد و از آنزمان مراجعه به پزشک با برگه سه ماهه اداره "سوسیال" (Sozialamt = اراده تأمین خدمات اجتماعی) امکان پذیر می باشد. برای مراجعه به پزشک متخصص  نیز باید دکتر عمومی  آنرا تآئید کرده و یک برگه صادر کند. در این حالت اداره "سوسیال" برگه جداگانه ای برای مراجعه به پزشک متخصص صادر می کند. علاوه بر اینها تقبل بسیاری از هزینه های درمانی و یا مراجعه به بیمارستان، نیاز به معاینه و تأئید پزشک دولتی در اداره بهداری هر شهر یا ناحیه دارد. در بسیاری از موارد نیز تنها در صورت خطر مرگ یا  تأئید حالت "وخیم"، این گونه هزینه ها قبول شده و پرداخت می شوند.


در سال 1997 با تصویب و به اجراء در آمدن محدودیتهای بیشتر  مرتبط با قانون تأمین (؟!) خدمات اجتماعی برای پناهجویان، بسیاری از فعالین حقوق بشری یا مدافعین حقوق پناهجویان با آن مخالفت کردند. فراتر از فقط مخالفت لفظی، بودند افراد و گروهائی که با تأسیس انجمنهای یاری رسانی به پناهجویان، تلاش کردند تا به سهم خود با این قوانین مقابله کنند.

در شهر بوخوم آلمان نیز تعدادی از دانشجویان پزشکی فعال در زمینه های حقوق بشری و فعالیتهای اینترناسیونالیستی به تأسیس یک انجمن اقدام کردند.

 

Medizinische Flüchtlingshilfe Bochum e.V









هدف آنها " مبارزه با قوانین تبعیض آمیز" ی بود که پناهجویان را از یک حق انسانی، یعنی برخوردار بودن از امکانات برابر درمانی محروم می کرد.
این افراد با ایجاد شبکه ای از پزشکان از تخصص های مختلف، این امکان را ایجاد کردند تا پناهچویان یا آندسته از خارجیانی که هنوز اقامت ثابت پیدا نکرده و نمی توانستند در چهار چوب محدودیتهای قانونی از یکسری خدمات درمانی برخوردار شوند، با مراجعه به این انجمن به پزشکانی که با این انجمن همکاری می کردند، ارجاع داده شوند.
امکانات مالی این انجمن و یا پزشکانی که با آن همکاری می کردند و می کنند محدود می باشد و هزینه های  پیش آمده  از محل کمکهای مالی جمع آوری شده، پرداخت می شوند.
افرادی که  به بخش کمکهای پزشکی می آیند، می توانند بصورت ناشناس = Ananym  مراجعه کرده و در این بخش اسم و مشخصات از کسی سؤال نشده و یا در جائی ثبت نمی شود.


به تدریج و بعد از چند سال از شروع فعالیتهای این انجمن، مشخص شد که بسیاری از پناهجویان نه تنها از ناراحتی جسمی رنج می برند، بلکه چه بدلیل تجارب تلخ ناشی از فرار از کشورشان و یا بدلیل شرایط غیر انسانی که در آلمان در آن بسر می برند، زیر فشار انواع ناراحتی های روحی و نیز ناراحتی های روحی- اجتماعی قرار دارند.

از این رو لازم شد تا در کنار بخشی که امور پزشکی و ارجاع افراد به پزشکان داوطلب را عهده دار بود، بخش روانشناسی نیز فعال گردد. چندی بعد مشخص شد که علاوه بر دو بخش پیش گفته، یک بخش مددکاری اجتماعی نیز ضروری می باشد.  به این ترتیب از سال 2003 بخش مددکاری اجتماعی نیز تحت عنوان " خدمات اجتماعی برای پناهجویان = Flüchtlingssozialdienst "  کار خود در این انجمن را شروع کرد.

.

تأمین مالی هزینه های انجمن
انجمن یاری های پزشکی برای پناهجویان در شهر بوخوم آلمان از طرق زیر تأمین مالی می شود:
- از طریق کمکهای مالی و حق عضویت،
- از طرف شهرداری  شهر بوخوم : تأمین مخارج اجاره محل و دفتر و وسایل کار،

- از طریق صندوق اروپائی برای پناهجویان، اختصارا EFF
- از طریق بودجه ایالتی: پرداخت هزینه های پرسنلی.  این بودجه از طریق پارلمان ایالتی تصویب و از طریق نواحی اداری = Bezirksregierung به سازمانهای مادر (Dachverbande) که مراکز مشاوره پناهندگی تحت پوشش آنها می باشند، پرداخت می شود.

در سال 2005  تعداد 61 مرکز مشاوره در امور پناهندگی درایالت نورد راین وستفالن از این کمکها برخوردار بودند. در سال 2006 بدلیل سیاستهای صرفه جوئی دولت ایالتی، 20% از بودجه اختصاصی به امور مشاوره پناهجویان کم شد و درنتیجه در سال 2006 تنها 58 مرکز توانستند از این کمکها برخوردار شوند.

کمکهای فوق سالیانه بوده و ادامه پرداخت یا کم و زیاد شدن آنها، هر سال نیاز به تصویب مجدد پارلمان ایالتی دارد.

علاوه بر منابع فوق، این انجمن تلاش می کند تا هر سال از صندوقهای مختلف، کمک مالی جذب کند برای مثال:

- دفتر آلمان کمیساریای امور پناهندگی سازمان ملل متحد
- بنیاد محیط زیست و توسعه در ایالت نورد راین وستفالن


بخشهای مختلف انجمن یاری های پزشکی شهر بوخوم آلمان هرسال گزارشی از کار خود ارائه میدهند. مختصری از مجموعه این گزارشات نیز از طریق گزارش سالیانه انجمن منتشر گشته و از طریق سایت اینترنتی این انجمن نیز در اختیار افکار عمومی قرار می گردد.


***
مطالب دیگر از نویسنده به آلمانی در زمینه امور پناهندگان و مهاجرین 
 
2007 > Jahresbericht 2007 des Flüchtlingssozialdienstes der Medizinischen Flüchtlingshilfe Bochum e.V.

http://www.mfh-bochum.de/Jahresbericht_Sozialdienst_07.pdf

2007 >
15 Jahre faktische Abschaffung des Asylrechts in der Bundesrepublik Deutschland

http://www.mfh-bochum.de/Presseerklaerungen/190608.html


2007 > Unmenschliche Lebensbedingungen in Deutschland führen zur Retraumatisierung bei Flüchtlingen

http://www.mfh-bochum.de/Presseerklaerungen/180608.html

2007 > Residenzpflicht und Wohnsitzauflagen:
Medizinische Flüchtlingshilfe Bochum e.V. fordert die Innenminister der Lنnder und des Bundes auf, deutsche Gerichtsurteile und die Genfer Flüchtlingskonvention umzusetzen (Langfassung)
(Kurzfassung)

http://www.mfh-bochum.de/Presseerklaerungen/140408-lang.html


2007 > Selbstmordversuch eines Klienten der MFH Bochum e.V. im Plettenberger Flüchtlingsheim
http://www.mfh-bochum.de/Presseerklaerungen/190907.html


2006 > Gsicherter Aufenthalt hat Vorrang

http://www.mfh-bochum.de/Bleiberecht2007.html

.

2006 > Jahresbericht Flüchtlingssozialdienst 2006
http://www.mfh-bochum.de/Jahresbericht-Fluechtlingssozialdienst-06.pdf


2005 > Jahresbericht Flüchtlingssozialdienst 2005
http://www.mfh-bochum.de/Jahresbericht_Fluechtlingssozialdienst_2005.pdf

2004 > Jahresbericht  Flüchtlingssozialdienst 2004
http://www.emhosting.de/kunden/fluechtlingsrat-nrw.de/system/upload/download_940.doc

2003 > Ausländer in Deutschland 1/2003, 19.Jg., 30. Mai 2003/ Schwerpunkt: Iraner in Deutschland/ Fünf Flüchtlingsgruppen, www.isoplan.de/aid


2001 > Sozialarbeit mit iranischen Asylbewerbern und Asylberechtigten
http://www.fluechtlingsrat-nrw.de/1851/index.html

.

 
 
 

hanifhidarnejad@yahoo.de | استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع است | Copyright©www.hanifhidarnejad.com 2005-2024