- چهارشنبه 14 آذر 1403

 
 
 
 
 
حقوق بشر
پناهندگی / اقامت
مهاجرت/انتگراسیون
جامعه/روحی-اجتماعی
مصاحبه / گفتگو
دیدگاه ها
ترجمه
پایان نامه
در دیگر رسانه ها
فیلم و صدا
درباره من
درباره سایت
Asyl / Aufenthalt
Menschenrechte
Über
 
 

نامه سرگشاده به مریم رجوی






pan20

pan19
ممنوع شدن فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و بازتاب آن در رسانه‌های آلمان چاپ ارسال به دوست
04 مرداد 1403

حنیف حیدرنژاد – روز چهارشنبه ۲۴ ژوئیه ۲۰۲۴ وزیر کشور آلمان، نانسی فِزر، در یک بیانیه مطبوعاتی فعالیت «مرکز اسلامی هامبورگ» و نهاد‌های تابعه آن را در آلمان ممنوع اعلام کرد. در این بیانیه آمده است که با حکم دادگاه ۵۳ مکان در هشت ایالت آلمان در‌هامبورگ، بِرِمِن، برلین، نیدِرزاکسن، مِکلنبورگ-فورپومِرن، هِسن، نوردراین-وستفالن و بایرن مورد بازرسی قرار گرفته و ۴ مسجد شیعیان تعطیل شده است.

در بیانیه وزیر کشور آلمان در مورد دلایل ممنوع اعلام شدن مرکز اسلامی هامبورگ و نهادهای تابعه آن آمده است: «این مرکز یک سازمان اسلامگرای افراطی است که اهداف مخالف قانون اساسی [آلمان] را دنبال می‌کند.» سازمان‌های تابعه دیگر این مرکز که انجمن‌های رسمی‌ به ثبت رسیده‌ند، عبارتند از: «آکادمی‌ اسلامی آلمان»، «انجمن حمایت از مسجد اسلامی ایرانی در‌ هامبورگ»، «مرکز فرهنگ اسلامی» در فرانکفورت، «انجمن اسلامی بایرن»  در مونیخ و «مرکز اسلامی برلین». در بیانیه آمده است که دارایی‌های این سازمان‌ها ضبط می‌شود.

وزیر کشور آلمان، نانسی فِزر، گفت: «در ۱۶ نوامبر ۲۰۲۳ نیز بازرسی‌هایی در ۵۵ مکان در هفت ایالت انجام شده بود که اسناد گسترده‌ای ضبط شده بودند. ما امروز «مرکز اسلامی هامبورگ» را که یک ایدئولوژی اسلامگرای تمامیت‌خواهانه در آلمان را تبلیغ می‌کند، ممنوع کردیم. این ایدئولوژی اسلامگرا علیه کرامت انسانی، حقوق زنان، سیستم قضایی مستقل و نطام دموکراتیک ما است. علاوه بر این، «مرکز اسلامی هامبورگ» و سازمان‌های تابعه آن از تروریست‌های «حزب‌الله» حمایت می‌کنند و یهودستیزی تهاجمی‌ را گسترش می‌دهند. پس از اقدامات گسترده بازرسی در نوامبر ۲۰۲۳، نیروهای امنیتی ما اسناد و شواهد ضبط شده را با دقت بررسی کردند. ظن‌های شدید ما در این تحقیقات پُرزحمت به حدی تقویت شدند که ما امروز این ممنوعیت را اعلام کردیم.»

«مرکز اسلامی هامبورگ» که  به خاطر نمای بیرونی آن به «مسجد آبی» معروف است در سراسر آلمان فعالیت دارد. بر اساس بیانیه وزیر کشور آلمان «هدف و فعالیت‌های این مرکز علیه نظم قانون اساسی [آلمان] و علیه اندیشه تفاهم بین‌المللی است. علاوه بر این، آنها برخلاف قوانین کیفری و تعهدات حقوق بین‌الملل جمهوری فدرال آلمان هستند. همچنین تلاش‌هایی را در خارج از قلمرو فدرال حمایت می‌کنند که اهداف و وسایل آنها با ارزش‌های اساسی یک نظام حکومتی که کرامت انسانی را محترم می‌شمارد، ناسازگار است.»

این بیانیه اضافه می‌کند این مرکز به عنوان نمایندگی مستقیم «رهبر» جمهوری اسلامی ایران، ایدئولوژی موسوم به «انقلاب اسلامی» را در جمهوری فدرال آلمان به صورت تهاجمی‌ و مبارزاتی تبلیغ و اجرا می‌کند. بجای جامعه‌ای بر اساس نظمِ اساسیِ دموکراتیکِ آزاد که توسط قانون اساسی محافظت می‌شود، به تأسیس حکومتی استبدادی-تئوکراتیک می‌پردازند.»

در بیانیه وزیر کشور آلمان در مورد روش کار مرکز اسلامی هامبورگ آمده است: این مرکز «بسیار مخفیانه عمل می‌کند. در ظاهر می‌خواهد این تصور را ایجاد کند که یک مؤسسه اهل مُدارا و تحمل‌پذیر و صرفاً مذهبی است، بدون هیچگونه برنامه سیاسی یا وابستگی. اما تحقیقات به وضوح نشان می‌دهند که این مرکز نه تنها به صورت مذهبی فعالیت می‌کند، بلکه به عنوان نمایندگی «رهبر» ایران، بطور مداوم و قاطع دستورات سیاسی برای صدور «انقلاب اسلامی» را اجرا می‌کند.»

بیانیه وزیر کشور آلمان بر نقش هماهنگ کننده این مرکز در دفاع از نیروهای تروریستی که حکومت ایران از آنها به نام «محور مقاومت» یاد می‌کند، اشاره کرده و تاکید می‌کند: «فعالیت‌های مختلف مرکز اسلامی هامبورگ نشان می‌دهد که از ابعاد نظامی‌ و سیاسی «محور مقاومت» به ویژه ائتلاف با سازمان تروریستی «حزب‌الله» حمایت و پشتیبانی می‌شود. این امر با علم کامل به ایدئولوژی و اهداف «حزب‌الله»، به ویژه مبارزه مسلحانه مداوم علیه دولت اسرائیل انجام می‌شود. با اینکه فعالیت «حزب‌الله» به عنوان یک سازمان تروریستی در سال ۲۰۲۰ [در آلمان] ممنوع شد، اما مرکز اسلامی هامبورگ همچنان از «حزب‌الله» حمایت و پشتیبانی می‌کند.»

شهردار‌ هامبورگ، پیتر چِنچِر نیز در بیانیه مطبوعاتی خود در مورد بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ از جمله تاکید کرد: «اطلاعات به دست آمده از سوی نیروهای امنیتی‌ هامبورگ کمک زیادی به آغاز تحقیقات و بازرسی‌های وزارت کشور فدرال کرده است… [ساختمان و تاسیسات] «مسجد آبی» امروز توسط وزارت کشور فدرال ضبط شده و تا اطلاع ثانوی تحت مدیریت دولت فدرال خواهد بود.»

بازتاب حمله پلیس آلمان به مرکز اسلامی هامبورگ و ممنوع اعلام شدن آن در مطبوعات آلمان

از صبح روز چهارشنبه ۲۴ ژوئیه تا پایان این روز خبر مربوط به حمله پلیس آلمان به مرکز اسلامی هامبورگ و ممنوع اعلام شدن این مرکز و نهادهای تابعه آن بازتاب بسیار گسترده‌ای در رسانه‌های مختلف آلمان داشته است. نمونه برخی از بازتاب‌ها در زیر می‌آید.

رژیم ایران، مادر همه مشکلات و منازعات در خاورمیانه

شبکه اول تلویزیون آلمان تیتر اول دو برنامه خبری مهم شبانگاهی خود را به ممنوع شدن فعالیت مرکز اسلامی ‌هامبورگ اختصاص داد. در برنامه شبانگاهی با بیژن جیرسرائی نمایده ایرانی تبار پارلمان آلمان و دبیرکل حزب «دمکرات‌های آزاد- FDP » در این مورد مصاحبه شد. او در قسمتی از صحبت‌های خود تاکید کرد که مرکز اسلامی هامبورگ مرکز تبلیغ افکار بنیادگرایانه اسلامی و صدور «انقلاب اسلامی» در آلمان بوده است. او یادآور شد به باور برخی از کارشناسان، اهمیت این مرکز در ارتباط با عملیات تروریستی و جاسوسی علیه ایرانیانِ مخالف رژیم حتی از سفارت جمهوری اسلامی نیز مهم‌تر است. او همچنین تاکید کرد امکان اینکه رژیم ایران دست به اقدامات تلافی‌جویانه تروریستی در آلمان بزند، وجود دارد. او گفت دولت‌های قبلی در آلمان و در اتحادیه اروپا در مقابل حکومت ایران ساده‌باور بودند. او گفت اتحادیه اروپا با تمرکز روی برنامه هسته ای رژیم ایران موضوع نقض حقوق بشر را نادیده گرفتند. او رژیم ایران را «مادر همه مشکلات و منازعات در خاورمیانه» نامید و خواستار آن شد تا سپاه پاسداران در لیست سازمان‌های تروریستی قرار داده شود.

قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمان‌های تروریستی

در برنامه «دیدگاه» که در آن خبرنگاران و مفسرین رادیو تلویزیون، دیدگاه و تفسیر خود را ارائه می‌دهند، ناتالی امیری که سال‌ها مدیر دفتر شبکه یک تلویزیون آلمان در تهران بود، تاکید کرد: بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ اقدامی‌ است که رژیم ایران با آن جدّیت آلمان را حس خواهد کرد. او گفت با اینهمه این کافی نیست و آلمان باید در اتحادیه اروپا برای قرار گرفتن سپاه پاسداران در لیست تروریستی بیشتر تلاش کند. او همچنین یادآور شد بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ، پایان فعالیت‌های جاسوسی رژیم ایران نیست و اداره‌های مسئول در آلمان باید با هوشیاری، این فعالیت‌ها را که طور دیگری اجرا خواهند شد زیر نظر داشته باشند.

پایگاه استراتژیک رژیم تهران در اروپا

وبسایت شبکه دوم تلویزیون آلمان ZDF در گزارش خود می‌نویسد: «صبح امروز (۲۴ ژوئیه) پلیس با حدود ۳۰۰ نیروی عملیاتی به بازرسی اماکن «مرکز اسلامی هامبورگ» پرداخت. مسجد این مرکز که به مسجد «امام علی» یا «مسجد آبی» معروف است در سال ۱۹۶۳ افتتاح شد و مدت‌ها به عنوان محل تجمع شیعیان در‌ هامبورگ خدمت می‌کرد و امروزه به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز شیعی در اروپا شناخته می‌شود.»

این گزارش اضافه می‌کند: «با آنکه این مرکز ده‌ها سال (از سال ۱۹۹۳) توسط سازمان حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ (Verfassungsschutz)، زیر نظر بوده است، اما تا پایان سال ۲۰۲۲ در سطح رهبری در «شورای جوامع اسلامی در‌هامبورگ- (SCHURA)»  حضور داشته است. همچنین نمایندگان این مرکز در «شورای مرکزی مسلمانان در آلمان» نیز فعال هستند.»

بنا بر این گزارش از نظر سازمان حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ «پس از انقلاب اسلامی در ایران «مرکز اسلامی هامبورگ» بطور فزاینده‌ای به «پایگاه استراتژیک رژیم تهران در اروپا» تبدیل شد… و توانست یک شبکه ارتباطی در سراسر آلمان ایجاد کرده و بر شیعیان با ملیت‌های مختلف و مساجد و انجمن‌های اسلامی شیعه «تا حد کنترل کامل تأثیرگذار» است.»

به نوشته وبسایت شبکه دوم تلویزیون آلمان، مدیر مرکز اسلامی هامبورگ، محمدهادی مفتح در گفتگوئی با این شبکه در اوایل سال ۲۰۲۴ همه اتهامات مطرح شده توسط سازمان حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ را رد کرده بود.

مکانی برای تبلیغ سنگسار زنان، شلاق زدن مُرتدهای مذهبی و کشتن همجنسگرایان

وبسایت مجله «دیتسایت» در یک گزارش تحلیلی می‌نویسد: «تقریباً سه دهه است که مناقشه در مورد مرکز اسلامی هامبورگ ادامه دارد. از سال ۱۹۹۳، اداره حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ این مرکز را زیر نظر دارد و هر ساله در مورد آن گزارش می‌دهد. سازمان حفاظت از قانون اساس‌هامبورگ این انجمن را «ابزار مهم رژیم تهران» برای گسترش اسلام ضد دموکراتیک و یهودستیزی در اروپا می‌داند. این همان چیزی است که در گزارش سال گذشته آمده است. همچنین مرکز اسلامی هامبورگ از سازمان تروریستی حزب‌الله که در آلمان ممنوع است، حمایت کرده است.»

وبسایت «دیتسایت» به سخنان رئیس سازمان حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ در مصاحبه با این رسانه اشاره کرده و از قول او می‌نویسد: «سنگسار، شلاق، قتل- این همان چیزی است که مرکز اسلامی هامبورگ از آن دفاع می‌کند. این مرکز نمایندگی مهم رژیم ایران در اروپا است که به وضوح توسط تهران کنترل می‌شود.» رئیس سازمان حفاظت از قانون اساسی ایالت‌هامبورگ اشاره می‌کند که مرکز اسلامی هامبورگ کتاب «حکومت اسلامی» اثر روح‌الله خمینی را توزیع می‌کند. کتاب او هنوز «سنگ بنای اساسی ایدئولوژیک» این رژیم در حال حاضر است و سنگسار زنان، شلاق زدن مُرتدهای مذهبی و کشتن همجنسگرایان را موعظه می‌کند. این به این معنی است که چنین آموزه‌هائی «تضاد کامل با نظم اساسی دموکراتیک آزاد قانون اساسی» آلمان دارد.»

«دیتسایت» اضافه می‌کند یک نشانه اینکه مرکز اسلامی هامبورگ خطوط و دستورات رژیم ایران را دنبال می‌کند این است که محمدهادی مفتح، مدیر این مرکز نماینده رهبر مذهبی ایران، علی خامنه‌ای است.

بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ پیامد جنبش اعتراضی ایرانیان

«دیتسایت» در ادامه گزارش خود بسته شدن مرکز اسلامی هامبورگ را از پیامدهای کشته شدن مهسا- ژینا امینی و انقلاب “زن، زندگی، آزادی” دانسته و می‌نویسد، در سپتامبر ۲۰۲۲ بود که «جنبشی نیز در آلمان به وجود آمد: هنرمندان و دانشمندان نامه‌های اعتراضی نوشتند، زنان به نشانه همبستگی موهای خود را کوتاه کردند و حدود ۸۰۰۰۰ نفر در برلین علیه صاحبان قدرت در ایران تظاهرات کردند.»

«دیتسایت» اضافه می‌کند به دنبال این همبستگیِ ایرانیان و حضور اجتماعی آنها بود که سیاستمداران آلمان در ۹ نوامبر ۲۰۲۲ واکنش نشان داده و در درخواستی به دولت آلمان خواستار آن شدند که دولت بررسی کند چگونه مرکز اسلامی در‌هامبورگ می‌تواند بسته شود. به نوشته «دیتسایت»: “اما پس از یک سال- هیچ اتفاقی نیفتاد. تا اینکه در ۱۶ نوامبر ۲۰۲۳ حدود ۸۰۰ افسر پلیس به مرکز اسلامی هامبورگ و پنج انجمن دیگر یورش بردند. ۵۴ آپارتمان، خانه و مسجد در مجموع در هفت ایالت فدرال مورد بازرسی قرار گرفتند. مقامات اداره پلیس جنایی فدرال و پلیس فدرال نیز در جستجو شرکت کردند. آنها مقادیر زیادی پول نقد، تلفن همراه، لپ‌تاپ و USB را کشف و ضبط کردند. در آن زمان کامیون‌هایی در مقابل مسجد آبی دیده می‌شد که با آنها مواد توقیف شده را منتقل می‌کردند.» آن مواد توقیف شده حاوی چنان اسناد و داده‌های مجرمانه‌ای بود که دادگاه توانست به استناد آنها حکم ممنوعیت مرکز اسلامی هامبورگ و بسیاری دیگر از امکان و مساجد تابع آنرا صادر کند.

احضار سفیر رژیم ایران در برلین

«فرانکفورتر روند شاو» یکی از روزنامه‌های سراسری آلمان می‌نویسد: «مرکز اسلامی هامبورگ» که مدت‌هاست تحت این ظن قرار دارد که به عنوان بازوی دراز شده رژیم ایران در آلمان عمل می‌کند، اکنون ممنوع شده است.

این روزنامه اضافه می‌کند: «پس از حمله پلیس آلمان به مرکز اسلامی طرفدار ایران در‌هامبورگ و اعلام ممنوعیت آن، وزارت خارجه رژیم ایران سفیر آلمان در تهران را احضار کرد. پس از آن وزارت خارجه آلمان نیز سفیر رژیم ایران در برلین را احضار کرد. این روزنامه به نقل از خبرگزاری فرانسه می‌نویسد «وزارت امور خارجه [آلمان] نقل کرده است که احضار سفیر ایران در برلین «یک احضار رسمی» نبوده است.»

به نوشته «فرانکفورتر روند شاو» وزارت امور خارجه [آلمان] همچنین اعلام کرد که «روابط آلمان با ایران در سال‌های اخیر «به طرز بی‌سابقه‌ای کاهش یافته است». چندین موضوع از جمله «وضعیت حقوق بشر در کشور، حملات مستقیم ایران به اسرائیل، سیاست‌های منطقه‌ای بی‌ثبات‌کننده آن، برنامه هسته‌ای ایران، حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین و موضوعات دوجانبه» دلیل این کاهش روابط بوده‌اند.»

این روزنامه یادآوری می‌کند: در نوامبر ۲۰۲۳ نیز حدود ۸۰۰ پلیس نه تنها مسجد آبی مرکز اسلامی هامبورگ را بازرسی کرده بودند، بلکه انجمن‌های وابسته در چندین ایالت نیز مورد بازرسی قرار گرفته بودند. در این بازرسی‌ها کامپیوترها، تلفن‌های همراه، اسناد و مقادیر زیادی پول نقد ضبط شده بودند.

آسودگی خاطر ایرانیان تبعدی

روزنامه «فرانکفورتر روند شاو» همچنین در تفسیری در این مورد می‌نویسد: «حمله گسترده سراسری به مرکز اسلامی هامبورگ و سازمان‌های تابعه آن موجب آسودگی خاطر و راحتی خیال و امید بسیاری از ایرانیان در تبعید خواهد شد. زیرا مدت‌های طولانی است که نشانه‌های فزاینده ای وجود دارد که نشان می‌دهد این مرکز فقط یک سازمان مذهبی نیست، بلکه یک ارگان خارجی رژیم ایران است که  برنامه و دستور کار آن رژیم خود کامه را دنبال می‌کند.»

بازرسی‌ها در مونیخ

به گزارش وبسایت «یودیشه آلگماینه» صبح روز ۲۴ ژوئیه در مونیخ نیز حدود ۳۰ پلیس در ارتباط با ممنوعیت مرکز اسلامی هامبورگ، «انجمن اسلامی بایرن» را مورد بازرسی قرار دادند. همچنین خانه‌های دو نفر از اعضای هیئت مدیره این انجمن مورد بازرسی قرار گرفت. وزیر کشور بایرن در این مورد گفت: «هدف از این بازرسی‌ها – علاوه بر انحلال انجمن- تضمین دارایی‌ها و جمع‌آوری شواهد بیشتر بوده است. او افزود که این شواهد عمدتاً شامل داده‌هائی هستند که اکنون به طور دقیق بررسی می‌شوند.»

نفرت‌پراکنی علیه یهودیان تحمل نمی‌شود

وبسایت روزنامه «تاتس- TAZ» به نقل از وزیر داخله ایالت برلین در رابطه با ممنوعیت مرکز اسلامی هامبورگ و بازرسی امکان مرتبط با آن می‌نویسد: « تأکید می‌کنم که نفرت و تحریک علیه یهودیان و شهروندان اسرائیلی در برلین تحمل نخواهد شد.»

پرسش‌های بی پاسخ

انتظار می‌رود در روزهای آینده از سوی رسانه‌های آلمان تحلیل و تفسیرهائی نیز در مورد مرکز اسلامی هامبورگ و فعایت‌های پنهانی آن ارائه شود. باید دید رسانه‌های آلمان تا کجا با دید تحقیقی و انتقادی به موضوع نگاه کرده و برای مثال به این پرسش‌ها می‌پردازند که: چرا تعطیلی این مرکز اینقدر طول کشید و چرا سال‌ها پیش عملی نشد. اسناد و مدارکی که در بازرسی‌های سال پیش و امسال از این مرکز و نهادهای وابسته به آن به دست آمده در زمینه فعالیت‌های تروریستی و همچنین فعالیت‌های جاسوسی بر علیه ایرانیان تبعیدی چه چیز را نشان می‌دهد. خبرچینان و افرادی که از طریق این مرکز برای فعالیت‌های جاسوسی اجیر شده و پول دریافت می‌کنند چه کسانی هستند. کدام شخصیت‌های حقیقی یا حقوقی هدف جاسوسی رژیم ایران و مزدورانش بوده‌اند. آیا نهادهای امنیتی آلمان این افراد را در مورد خطری که آنها را تهدید می‌کند مطلع  کرده اند و…

یادآوری می‌شود که فعالیت ایرانیان تبعیدی ساکن آلمان در مورد مراکز اسلامی در این کشور و به ویژه «مسجد آبی» سال‌ها پیش از جنبش ۴۰۱ جریان داشته و آنها بارها در برابر این مراکز دست به تجمعات اعتراضی زده و خواستار بسته شدن آنها شده بودند. این خواست که در درک مخالفان رژیم درباره تبلیغات ایدئولوژیک و تروریستی جمهوری اسلامی ریشه دارد سرانجام در ۲۴ ژوئیه ۲۰۲۴ تحقق یافت. اقدامی که یک گام بسیار مهم در ارتباط با سیاست دولت آلمان در قبال جمهوری اسلامی ارزیابی می‌شود.

عکس و پردازش: کیهان لندن

 

 

 

 

 

آخرین مطالب:
 
 
 

hanifhidarnejad@yahoo.de | استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع است | Copyright©www.hanifhidarnejad.com 2005-2024