- شنبه 6 مرداد 1403

 
 
 
 
 
حقوق بشر
پناهندگی / اقامت
مهاجرت/انتگراسیون
جامعه/روحی-اجتماعی
مصاحبه / گفتگو
دیدگاه ها
ترجمه
پایان نامه
در دیگر رسانه ها
فیلم و صدا
درباره من
درباره سایت
Asyl / Aufenthalt
Menschenrechte
Über
 
 
معرفی کتاب > "نه بخشش و نه فراموشی" ؛ مبارزه جهانی برای به مجازات کشاندن جنایتکاران چاپ ارسال به دوست
14 آبان 1392

images.google.de

این کتاب پژوهشی ارزشمند به زبان آلمانی است و  تجارب بین المللی در زمینه مبارزه با جنایتکارانی که از قرار گرفتن بر روی صندلی اتهام فرار میکنند را در اختیار  مبارزین حقوق بشر قرار میدهد. معرفی این کتاب با هدف انتقال این تجربه به ایرانیان قربانی شکنجه و بی عدالتی و قربانیان نقض حقوق بشر و بازماندگان آنها و همچنین سازمانهای حقوق بشری و احزاب و انجمن هائی می باشد که با رژیم جمهوری اسلامی در مبارزه هستند.

این کتاب توسط آقای کنوت رآوخفوس و  خانم بیانکه شموُلتزه دو تن از اعضاء انجمن یاری های پزشکی برای پناهجویان در شهر بوخوم آلمان نوشته شده است.


***
در مورد کتاب

"نه بخشش و نه فراموشی" ؛ مبارزه جهانی برای به مجازات کشاندن جنایتکارانی که از قرار گرفتن بر روی صندلی اتهام فرار میکنند


تا چند سال پیش اینکه دیکتاتورها غروب عمر خود را در آرامش و در گوشه امنی خارج از کشور خود به سر ببرند، امری "نُرمال" و بدیهی تلقی می شد. حتی برخی از آنها در کشورشان باقی مانده و مدتی بعد با ظاهری دمکرات منش کاندیدای ریاست جمهوری شده و قصد بازگشت به قدرت را در سر می پرورنداند.
دادگاه های جنایت جنگی بر علیه دیکتاتورها و یارانشان یا تشکیل کمیته های حقیقت یاب و اعاده حیثیت از قربانیان و پرداخت خسارت به آنها و بازماندگانشان امری بود که به ندرت اتفاق می افتاد.

اینکه امروز شاهدیم مجرمین  بیشتری هر روز بر روی صندلی اتهام می نشینند را باید سپاسگزار آندسته از فعالین حقوق بشری دانست که طی سالیان گذشته با اقدامات کوچک اما مستمر خود هیچگاه مبارزه برای به محاکمه کشاندن مجرمینی که در مقیاس وسیع مرتکب نقض مستمر و سیستماتیک حقوق بشر شده بودند را متوقف نکردند. آنها با این کار خود نه تنها موجب آن شدند تا سرنوشت قربانیان و آنچه بر آنها گذشته روشن شود، بلکه این زمینه را فراهم نمودند تا از قربانیان و بازماندگانشان اعاده حیثیت شده و به آنها خسارت پرداخت شود و نه تنها موجب آن شدند تا مجرمین به مجازات برسند، بلکه بر فراز همه اینها موفق شدند تا  معیارها و شاخص های جدیدی را در عرصه حقوق بین المللی ایجاد کنند.

نویسندگان کتاب، تجارب مربوط به 12 کشور از آمریکای جنوبی، اروپا، آفریقا و آسیا را در کنار هم قرار داده اند تا به این ترتیب بتوانند موفقیت و تلاش های خستگی ناپذیر قربانیان، بازماندگان آنها، وکلاء و فعالین حقوق بشری از این کشورها  در مبارزه بر علیه فرار از مجازات جنایتکاران را ماندگار نگه دارند. با این کار، آنها این هدف را دنبال می کنند تا بتوان در آینده و  توسط این تجارب، تعقیب و به مجازات کشاندن جنایتکاران و ناقضین حقوق بشر را با موفقیت بیشتری به سرانجام رساند.

در مقدمه کتاب می خوانیم:
«"نه بخشش و نه فراموشی"  یکی از مهمترین اصولی  است که در اغلب نقاط جهان مردم در تلاشند تا توسط آن با پرتو افکنی بر مبارزه شان،  یاد قربانیانی را که در سیاه چالهای شکنجه جان خود را از دست دادند، آنان که در خانه شان یا در وسط خیابان کشته شدند را زنده نگه داشته تا با این یادآوری مسئولین و مسببین این جنایتها شناخته و به مجازات برسند. انگیزه  نوشتن این کتاب برآمده از این ایده است.

دوازده سال قبل از اینکه این کتاب چاپ و منتشر شود، "انجمن یاری های پزشکی برای پناهجویان در شهر بوخوم آلمان"، که یک سازمان حقوق بشری است، ابتدا خود را به یاری رسانی پزشکی به پناهجویانی که فاقد اوراق اقامتی بودند مشغول کرده بود، سپس ارائه مشاوره در زمینه مشکلات روحی- اجتماعی به پناهجویان و قربانیان و بازماندگان شکنجه و جنگ را نیز به فعالیت های خود اضافه نمود. این انجمن از فوریه سال 2008 به عضویت سازمان جهانی "مرکز درمانی برای قربانیان شکنجه- (IRCT) " درآمده و به عنوان یک مرکز درمانی برای قربانیان شکنجه به رسمیت شناخته شده است.


این مرکز فقط  به بازماندگان شکنجه و جنگ کمک های رواندرمانی ارائه نمی دهد، بلکه به عنوان یک انجمن حقوق بشری در چهارچوب یکی از فعالیتها و کمپین های خود بنام "عدالت درمانگر"، یک مبارزه جهانی بر علیه فرار و مجازات گریزی مسببین نقض حقوق بشر را دنبال می کند. چرا که بر آن است که به مجازات کشیده نشدن این مجرمین، زخم های روحی کهنه و قدیمی قربانیان و بازماندگانشان را پیوسته باز و درد و رنج  آنها را مستمر نگه می دارد.

"عدالت درمانگر" پلی است بین کار مددکاری روحی- اجتماعی با قربانیان و بازماندگان نقض حقوق بشر با فعالیت های اجتماعی برای روشنگری و کالبد شکافی گذشته خشونت بار در کشورهائی که در آنجا به مقیاس وسیع و بطور سیستماتیک حقوق بشر نقض شده است، پلی برای کمک به دمکراتیزه کردن آینده آن کشورهائی که ده ها هزار نفر از آنجا ناگزیر به فرار شده و یا همچنان ناگزیر به فرار هستند. 

پیوسته سازمان های حقوق بشری یا انجمن های متعددی از بازماندگان از کشورهای مختلف، در تماس با انجمن یاری های پزشکی بوخوم خواستار آن بوده اند تا تجارب و استراتژی های گوناگونی که در این مبارزه منجر به موفقیت شده را بدست بیاورند. و پیوسته این خواست مطرح می شد که زمینه ای برای همکاری و تبادل این تجارب فراهم شود. بر همین اساس بود که در در اکتبر سال 2005 انجمن یاری های پزشکی اقدام به برگزاری یک کنگره بین المللی با عنوان" عدالت درمانگر" در شهر بوخوم نمود.
در ادامه همین هدف است که از سال 2007 انجمن یاری های پزشکی بوخوم شبکه ای جهانی با بیش از 60 عضو متشکل از سازمانهای غیر دولتی یا شخصیت های مستقل در 26 کشور جهان در پنج قاره جهان را هماهنگی میکند.
اطلاعات بیشتر در این زمینه بر روی سایت این کمپین: ww.gerechtigkeit-heilt.de


حدفاصل نوامبر سال 2004 تا ماه ژوئن 2007  انجمن یاریهای پزشکی طی یک پژوهش علمی نظریه "عدالت درمانگر" را دنبال نمود و  طی آن تجارب مربوط به تاثیر مجازات گریزی مجرمین بر روی سلامتی و وضعیت روحی-اجتماعی قربانیان و بازماندگان آنان را در دوازده کشور جهان جمع آوری و مورد مطالعه قرار داد. نتایج بدست آمده از زاویه روانشناسی- اجتماعی در این تحقیق بعدا در نشریات تخصصی آلمانی و بین المللی منتشر شدند. این برای نخستین بار است که در یک کتاب استراتژی های گوناگونی با کمک تجاربی از دوازده کشور متفاوت ارائه گردیده و در آن نشان داده می شود که چگونه در پایان یک دیکتاتوری یا جنگ، در این کشورها تلاش شده است تا با جنایتهائی که در گذشته انجام شده است برخورد شود.»

برگردان: حنیف حیدرنژاد


مطلب مرتبط:
به پای میز محاکمه کشاندن جنایتکاران و ناقضین حقوق بشر، ابزار و راهکارهای موجود در حقوق بین الملل و قانون جزائی حقوق بین الملل آلمان




Neuerscheinung zum Thema:
Der internationale Kampf gegen die Straflosigkeit schwerer Menschenrechtsverletzungen

Bianca Schmolze, Knut Rauchfuss (Hrsg.):
Kein Vergeben. Kein Vergessen.
Der internationale Kampf gegen Straflosigkeit
ISBN 978-3-935936-79-8
422 Seiten; 20,- €
http://www.assoziation-a.de/vor/Kein_Vergeben_Kein_Vergessen.htm


 

Zum Buch:

Bis vor wenigen Jahren wurden Ex-Diktatoren allenfalls ins Exil geschickt, um dort einen weitgehend unbehelligten Lebensabend zu verbringen ­ das galt weltweit als normal. Einige blieben gar im Land und traten später als Präsidentschaftskandidaten im formaldemokratischen Gewand an.
Strafprozesse gegen Kriegsverbrecher oder Ex-Diktatoren und ihre Handlanger blieben ebenso die Ausnahme wie die Wahrheitsfindung über das Schicksal der Opfer und eine umfassende Rehabilitierung und Entschädigung der Überlebenden.

Dass sich Täter heute zunehmend auf der Anklagebank wiederfinden, ist nicht zuletzt der akribischen Kleinarbeit von MenschenrechtsaktivistInnen zu verdanken, die nie aufhörten, die Straflosigkeit schwerer Menschenrechtsverletzungen zu bekämpfen. Damit haben sie nicht nur dazu beigetragen, die Schicksale der Opfer aufzuklären, Überlebende zu rehabilitieren und die Täter ihrer Strafe zuzuführen, sondern obendrein neue Maßstäbe im internationalen Recht gesetzt.

Die AutorInnen haben die Erfahrungen und Entwicklungen aus 12 Ländern ­ von Süd- und Mittelamerika, über Europa und Afrika bis Asien ­ zusammengetragen, um den unermüdlichen Einsatz von Überlebenden, Angehörigenverbänden, AnwältInnen und MenschenrechtsaktivistInnen und ihre Erfolge im Kampf gegen Straflosigkeit festzuhalten. Dabei zeichnen sie den langen Kampf gegen
staatlich verordnetes Vergeben und Vergessen in unterschiedlichen historischen und kulturellen Kontexten mit dem Ziel nach, Lehren und Erfahrungen zusammenzuführen, um die zukünftige Verfolgung schwerer Menschenrechtsverletzungen erfolgreicher durchsetzen zu können.

Mit Beiträgen von Bianca Schmolze, Knut Rauchfuss und Boris Kanzleiter



Aus dem Vorwort:


"[...]'Kein Vergeben, kein Vergessen' ist einer jener Grundsätze, mit denen in weiten Teilen der Welt Menschen um ihr Recht auf Anerkennung des Erlittenen kämpfen, um die Erinnerung an diejenigen, die in den Folterkellern ihr Leben ließen, in ihren Häusern oder auf offener Straße ermordet wurden, und um die Bestrafung der Verantwortlichen. Die Idee zu diesem Buch ist aus diesen Kämpfen entstanden.

Zwölf Jahre vor Erscheinen dieses Buches gründete sich in Bochum die Medizinische Flüchtlingshilfe, eine Menschenrechtsorganisation, die neben medizinischer Hilfe für Flüchtlinge ohne Papiere auch psychosoziale Unterstützung für Überlebende von Folter und Krieg anbietet. Seit Februar 2008 ist die Medizinische Flüchtlingshilfe durch den internationalen Dachverband der Therapiezentren für Folteropfer (IRCT) als Bochumer Mitgliedszentrum akkreditiert.

Doch nicht nur individualtherapeutisch hilft die Medizinische Flüchtlingshilfe Überlebenden von Folter und Krieg. Als Menschenrechtsorganisation fördert sie im Rahmen ihres Arbeitsschwerpunktes 'Gerechtigkeit heilt' auch den internationalen Kampf gegen die Straflosigkeit schwerer Menschenrechtsverletzungen, wissend, dass die Straffreiheit der Täter die alten Wunden täglich neu aufreißt und ihr Leiden verlängert.
'Gerechtigkeit heilt' bildet die Brücke zwischen der psychosozialen Arbeit mit Überlebenden schwerer Menschenrechtsverletzungen, der gesellschaftlichen Aufarbeitung der gewaltsamen Vergangenheit und der Demokratisierung der Zukunft in jenen Ländern, aus denen Menschen zu Zehntausenden fliehen mussten und oft heute noch fliehen müssen.

Immer wieder wandten sich Menschenrechtsorganisationen oder Angehörigengruppen aus den unterschiedlichsten Ländern an die Medizinische Flüchtlingshilfe, um sich über die Erfahrungen, Strategien und Erfolge der Menschenrechtsbewegungen anderer Länder informieren zu lassen. Wieder und wieder tauchte dabei die Forderung auf, den Austausch dieser Erfahrungen zu koordinieren, zuletzt auf einem internationalen Kongress, den die Medizinische Flüchtlingshilfe im Oktober 2005 in Bochum unter dem Titel Gerechtigkeit heilt veranstaltete. Seit 2007 koordiniert die Medizinische Flüchtlingshilfe zu diesem Zweck ein weltweites Netzwerk, das mittlerweile mehr als 60 Nichtregierungsorganisationen und Einzelpersonen in mehr als 26 Ländern auf allen Kontinenten umfasst. <www.gerechtigkeit-heilt.de>

Zwischen November 2004 und Juli 2007 überprüfte die Medizinische Flüchtlingshilfe die These „Gerechtigkeit heilt“ in einer wissenschaftlichen Studie, die die Erfahrungen aus zwölf Ländern zusammentrug und die gesundheitlichen Auswirkungen der Straflosigkeit auf Überlebende und
Angehörige von Opfern untersuchte. Die sozialpsychologischen Ergebnisse der Studie wurden in deutschen und internationalen Fachpublikationen veröffentlicht.
Die unterschiedlichen Strategien, mit denen nach dem Ende von Diktaturen oder Kriegen versucht wurde, mit den Verbrechen der Vergangenheit umzugehen, werden anhand von zwölf ausgewählten Ländern mit diesem Buch erstmals vorgelegt. [...]"


Rezensionsexemplare des Buches können angefordert werden unter:





 
 
 

hanifhidarnejad@yahoo.de | استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع است | Copyright©www.hanifhidarnejad.com 2005-2024